Followers

Thursday, June 2, 2016

Unduk Ngadau Kaamatan State Level Year 2016

Limpas suda Kaamatan baru kunun mau post sini blog. Bangas suda.


As usual, a lot of people tidak puas hati la with the result. Kapsit they say. Winner tidak pun lawa, lawa lagi itu yang dari Kudat yang dapat no. 2. Itu Kudat punya Q&A ba yang paling ok jawapan tapi kenapa bukan dia yang menang. Juri makan rasuah la and etc. The list goes on and on and onnnnnn. Bah biar la dorg tu. Malas sudah sa mau peduli. Hahaha

Kan ada 3 round semua tu. Each round ada dia punya sistem pemarkahan. 1st round xda markah. 2nd & 3rd round ada markah. 200% semua kalau kasi total.

1st round
Introduction - No marking

2nd round
Beauty - 40%
Costume - 30%
Presentation - 20%
*Attitude - 10%
Total = 100%

3rd round
Question & Answer - 35%
Beauty - 30%
Costume - 15%
Presentation - 10%
*Attitude - 10%
Total = 100%

*Attitude - Chief Chaperone to provide to Chief Judge on 31 May 2016 before competition begins.

Judges punya tempat duduk la paling siok mau duduk sebab masa tu UN contestants buat catwalk dari stage sampai di depan judges tu, semua dorg buli nampak. Itu rambut, makeup, pakaian, aksesori, senyuman, mata, gigi, telinga, body posture and etc semua boleh dilihat dengan sangat sangat jelas sekali. Semua in HD. 

From my own experience, susah mau maintain relax and senyum masa depan judges tu. Ok ka senyuman sa ni? Ok ka body posture sa ni? Cara sa berjalan ok ka ni tidak keras macam robot or bida macam kerbau? LOL. Bukan senang mau maintain bagi itu senyuman yang manis sm smua orang. Senyum dari hati. Kalau sekejap ja buli la. Ini mau 30 minit senyum mcm tu ja. Tambah lagi bergegar itu bibir and pipi sebab macam bersukan la, pandai cramp kan kaki or tangan tu, senyuman pun boleh cramp kama. Memang tidak nampak tu kalau dari skrin. Tapi judges boleh nampak itu semua.

Actually saya sendiri pun rooting for Klang Valley, Papar and Kudat untuk dapat itu Top 3. Tapi 1 ja sangkut yang lain dpt no. 5 (Papar) and no. 6 (KV) ja. Tidak jg sa mengamuk p kasi buruk orang. Orang kita sendiri jg semua tu peserta UN and judges. Kali gitu la ba beza pemikiran sesetengah orang kan. Suka hati ja mau kasi buruk orang. Pastu ada lg yg suka hati p viral screenshot Whatsapp ba sampai menimbulkan salah faham. Adeh. Manusia oh manusia. Can we please make this world a better place to live for our own sake?

Apa-apa pun, inilah result UNK 2016.


Result:-
Winner | Sherry Anne Laujang (Penampang)
1st Runner Up | Claryssa H. Ogodong (Kudat)
2nd Runner Up | Fenny Ester Joslin (Banggi)
3rd Runner Up | Vinny Alvionitta Sasising (Matunggong)
4th Runner Up | Christine Joan Charles (Papar)
5th Runner Up | Patricia Elsa Jimy (Klang Valley)
6th Runner Up | Charmine Bartholomew (Kapayan)
Info credit to : Freddy Au Photography
Harvest Festival 2016 | Unduk Ngadau 2016
Date : 31 May 2016
Location:KDCA
Photographer:Augustine Jumat (Documentary Committee KDCA)


Sherry Anne Laujang (Penampang) - Saya selalu terjumpa dia n kakak dia si Sharon. Memang tinggi lampai and natural beauty. Ba kici ba Penampang ni. Kalau bkn masa orang kahwin, jalan-jalan di Donggongon pun terjumpa jg.


Christine Joan Charles (Papar) - Saya suka tengok muka dia. Photogenic.


Claryssa H. Ogodong (Kudat) - Cute ba muka dia ni.


Patricia Elsa Jimy (Klang Valley) - Ini geng UN dari tahun 2012. Dulu dia wakil Membakut, belum terserlah lagi mungkin kecantikan dia di mata orang ramai. Masa tu dia baru 19 tahun. Skrg suda 23 tahun, wahhhhh tambah lawa ba si Pat. Memang natural beauty juga ni sumandak ni.


Fenny Ester Joslin (Banggi) - Dari 1st time sa nampak gambar2 dia ni, 1st yg sa nampak is dagu dia. Sudah la V-shape, panjang lagi tu dagu dia. Unik ba.

Template by:

Free Blog Templates