Followers

Monday, October 13, 2014

The Delivery

28 September 2014
7.00 pm
Had dinner at Hung Xing Seafood Restaurant at Jalan Kobusak to celebrate mum's and Steven's birthday which falls on 29th and 30th September.

10.00 pm
Tengah tengok Akademi Fantasia la kunun semangat mau tengok Firman nyanyi tapi lambat betul turn dia ni. Last2 sa ngantuk & rasa mau baring. So sa masuk la bilik p tidur. Mild contractions (macam biasa la sakit dia) but every 10 minutes la dia datang. 

10.20 pm
Start rasa strong contractions. Every 10 minutes. Sakit dia lain betul dari yang biasa sebab sangat kuat ni tu contractions. Wanted to wake Darryl up because I feel I really want to go to Rafflesia Medical Centre (RMC) sudah tapi perasaan masih 2 hati sebab kesian bah dia kepenatan dari tournament Bola Baling since morning. Injured lagi paha dia.

12.00 am
Last2 sa whatsapp kawan sa si Helena, asked for her opinion. Lepas tu baru sa decide memang better sa pigi la ni RMC. My gut tells me to go.

12.20 am
Lalu sa pun mandi la. Masak air panas. Sa cuci rambut, pakai air sejuk ja. Gila sejuk tengah malam. Air hujan lagi tu. Huhuhu. Main kasi tunduk ja tu kepala sebab sa bukan jenis tahan mandi air sejuk bah. Tahan ja la tu sejuk dia. Contractions datang, sa main tahan ja sakit dia. Then air suda masak, sa mandi la air suam tuang di badan. Pastu datang lagi contractions, tahannnnn saja sakit. Lepas mandi, sa blow dry rambut pakai hair dryer. After finish getting ready, finally I wake Darryl up. Barang semua memang sudah standby dalam kereta since 37 weeks pregnant. Bingung2 bah si Darryl. Semua ini berlaku dengan tenangnya ok. Tidak payah la mau panik2. Siapa yang kenal sa, memang tahu sudah style sa tu camana. Tenangggg ja. Siok kan ada bini gini. Sempat lg ba puji diri sendiri :P

1.00 am
Jalan to RMC. Weeee. Darryl drive pun steady ja 60-70 km/hour begitu. Relax aje. Sambil sa menahan contractions. Hembus nafas dalam-dalam, tarik nafas dalam-dalam. That's the technique kalau mau tahan sakit contractions and try to relax la. Oh ya, ada roadblock polis lagi tu sana highway depan new RTM building. 

1.30 am
Sampai RMC sudah. Yay. Darryl bilang x payah la dulu bawa barang. But last2 dia bawa juga beg saya. Hahahaha. Naik la kami ni p 1st floor. Kena check blood pressure, pulse and temperature. Lepas tu, kena bawa p sana Labour Room untuk cek bukaan.

2 org nurse cek bukaan sa. Yg nurse no. 1 tidak dapat agak bukaan sa, so dia panggil nurse no. 2 pula. Nurse no. 2 bilang 6cm. Wooooo. I thought baru 4cm dilated konon. Rupanya 6cm sudah pula. So, dorg pun prepare la barang segala. Nurse no. 1 cukur la yang di 'sana', geli ni sa rasa, ketawa dia. "Ko tidak biasa cukur ka?", dia tanya.  "Biasa cukur sendiri, belum pernah orang lain yang cukur", sa bilang. LOL

Lepas tu, kena suru p kencing and tukar baju. Then masuk balik sana Labour Room. Sa tanya nurse no. 1, "Di sinilah sa baring ni? Tidak payah baring di sana katil 8C?". Dia jawab "Ya. Di sinilah ba kau. Supaya tidak susah2 lagi sa mau angkat kau nanti". Dia tanya if sa suda berak, I said sudah berak tadi di rumah sebelum jalan p sini.

Fetal heart rate and contractions were monitored using their CTG machine. Kena strap la tu benda di perut tu. Not comfortable at all. Mesti pandai cari angle mau baring miring. Sambil datang contractions lagi tu mau cari angle. Sa minta Darryl kasi kawan sa sekejap, tapi sa kesian dia tidak cukup rehat. Dia bilang dia tidur di kereta ja la sementara menunggu. Sa suru dia tidur sana katil 8C tapi dia tidak mahu. So, Darryl slept in the car while waiting.

I tried to pray rosary while waiting for dilation but pasal terlampau sakit, sa dapat pray 1 joyful mysteries ja ni. Lepas tu sepanjang masa sa menahan kesakitan contractions sambil tarik hembus nafas dalam2.

Setelah beberapa lama baring, sa bgtau nurse boleh ka p tandas, tidak boleh dia bilang. Sa mau kencing sa bilang. Terus dia letak la tampui di punggung sambil sa baring atas katil. Lalu sa pun kencing.

4.20 am
Nurse no. 1 cek bukaan. Sa harap2 10cm sebab sa rasa macam mau beranak sudah betul and tidak dapat tahan rasa sakit. Sekali dia bilang, "Baru 8cm. Jam 6 am la kali baru ko mau beranak ni". "Lama juga mau 10 cm ni", sa bilang. "Biasa la tu kalau anak pertama, tahan ja la", dia bilang.

4.30 am
Felt strong urge to push. Betul2 rasa macam mau terberak ni. Nurse no. 2 cakap, "Tarik nafas hembus nafas, belum lagi boleh teran tu, baru 8cm". Sa try la tarik nafas hembus nafas balik2 tapi sama juga betul2 rasa mau berak and beranak. Last2, dia p cek bukaan sa, nah, 10cm sudah ah! They quickly alerted Dr. Sutha. Pastu sa sempat lagi call Darryl and said IT'S TIME!

5.00 am
Action time!
Pushed for 10 minutes but Dr. Sutha said not strong enough. Put IV. Another 5 minutes, not strong enough also. She decided to assist with manual vacuum and said doesn't mean I don't have to push. Another 5 minutes baby came out! Then I realized that I actually didn't push the correct way during the first 15 minutes. Patut kasi relax yang di sana 'bawah' tu and punggung jangan kasi naik. Sa tidak sedar yang I kept on putting my ass up. Odoi dogo. Napa la lepas 15 minit baru sa sedar =_=" Time 5 minit terakhir tu, sa relax and berabis tolak punggung sa ke bawah and both hands di bawah paha and berabis teran yang macam mau kasi berak taik yang sangat2 keras tu, lepas 3 kali teran (part ini mesti cun curi nafas ok) baby pun keluar :) fuhhhhh

Time kepala baby keluar tu, tidak rasa sakit pun. Bila kepala baby suda keluar, blup blup blup cepat ja keluar tu baby. Tiada rasa apa2. Maybe sebab suda kena bius di "sana" kan.

When they put the baby on my lap, sa macam tergamam ni. Macam tidak percaya ada baby keluar dari saya. Believe it or not! Sa tengok muka dia, badan, kaki, tangan semua. Warna dia. 1st time nampak baby yang baru kena kasi beranak kan. Sempat lagi ba sa examine. Sampai sa lupa mau pegang dia. Haizzzzzz. Patut sa pegang dia ba tu terus. Tapi ini saya tengok ja dia.

5.20 am
Sofia Suminundu was born! Healthy baby girl! Weight: 3.15 kg Length: 48.5cm
Crying for a while then sleep soundly after they clean her. During measurement she just diam2. Good girl!

Darryl stayed in the labour room the whole time by my side. Holding my back and supported me. I love you so much Darryl Hamzah. I know it was hard for you to see me in labour but you really did a very good job! Sayanggggg hubbyyy

Then Dr. Sutha proceeded to deliver the placenta. Kasi bersih clear bagus2 itu uterus and everything inside. Time dia jahit tu pun, sa tidak rasa apa2 juga. Kena kasi bersih pakai alcohol pun tidak rasa pedih. Sa ingat pedih ni =_=". Sebab pernah terbaca di blog orang lain bah, pedih kunun dorg bilang. Kali pasal kena bius tu la sa x rasa pedih kan? Au di noihaan.


-----


Thanks everyone for reading my pregnancy and giving birth story. Sharing is caring! Lain orang lain pengalaman kan. 

0 comments :

Template by:

Free Blog Templates