Followers

Tuesday, June 19, 2012

Semakan Status Pendaftaran SPA8

This post will show you how to know what's going on with your job application in SPA8 Portal. As you can see they have improved their website with those application process and now we can see their automatic updates as they review our application day by day.

A random conversation with a friend of mine once upon a time:

Friend: Kau suda apply SPA ka?
Me: Sudah. Baru jg yang bulan lalu. Lama tu kan mau tunggu. Biasalah.
Friend: Ya. Memang lama tu mau tunggu.
Me: Kenapa lama tu ah?
Friend: Ramai bah orang yang apply tu. Ikut queue tu. Siapa duluan apply, dia duluan kena tgk application dia.
Me: Ya kah?
Friend: Ya. Lagipun ikut quota jg tu brp rmai dorg mau employ.
Me: Haiz. Ada yang sa dengar dapat kerja sudah dr SPA dorg apply pakai result SPM ni.
Friend: Apply pakai result Diploma pun ramai tu suda kena panggil exam & interview semua.
Me: Jadi yang Degree ni xda pun kena tengok kan. Apa macam oh.
Friend: Ikut nasib bah tu.
Me: Mau apply balik la ni pakai SPM.
Friend: Ish! Jangannnnn! Ko baru jg apply kan ko bilang?
Me: Ai? Ya la. Napa pula x buli?
Friend: Terpaksa ko tunggu lamaaaaaa lagi mai tu turn ko. Bagus2 suda 1 bln application ko.
Me: Oh. Begitu ka pula.
Friend: Ya bah. Ko tunggu dulu mau dekat2 1 thn suda tu application, baru ko apply balik. Sayang ja nti.
Me: Bah sa tunggu la lepas 6 bln br sa apply balik.

Have you ever been in that situation? Have you ever heard about it before? Why is it like that? It's because we don't even know what happen next after submitting our application. We just wait and wait until the money fall down from the sky or wait until the moon fall into our lap. Wait, what?

Worry no more as from now on we can check our application status with just a click away! Come and I will show you how. Paling senang di dunia ni sa pun x tau kenapa sa mau buat tutorial untuk benda ni. Kalau pandai ber-Facebook atau nama glamour ber-FB, itu bukan alasan kenapa kamu x pandai semak status pendaftaran kamurang.

First of all, sila ke laman sesawang SPA8 iaitu www.spa.gov.my. Perrrgghhhh. Laman sesawang? Website bah. LOL

The SPA Portal will look like this:



Secondly, please scroll down until you find the 'Semakan Status Pendaftaran' under 'Semakan Online' tab and click on it.



Thirdly, key in your MyID (which is you IC No.) and your Kata Laluan/ Password. After that, click 'Log Masuk'. Mau jg bgtau kan. Bahahahaha :D



At the top left corner will be the link to your 'Semakan Status Permohonan'. Click it and wait for a moment.



 Voila! Your application status is right in front of you!


As for me, I was quite unsatisfied with their status saying 'Tidak melepasi syarat semasa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya'. So what I did was I wrote them a letter demanding explanation on why I didn't make the cut by referring to the No. Urusan. Then, 5 days later I have received a reply from them stating their explanation. You may also email them too for a prompt reply. I am sure they will get back to you ASAP.

Moreover, you can see which department/ministry is seeking for employee and what specialization are they looking for.

For example: Agroteknologi - Jabatan Perikanan Malaysia

Means Jabatan Perikanan Malaysia seeking for job applicants which specializes in Agroteknologi.

A tip from me, if any government agencies calls you for an examination or a job interview, please go for it. Why not? Please don't just simply reject it. Belum tentu ko pigi exam sama interbiu ko kena accept kerja mah. Org lain lagi yang tidak kena telefon suru datang interview, cukup untung suda ko kena panggil interview. Pigi saja, inda jg rugi tu. Diterima untuk bekerja atau tidak, itu belakang kira. Setuju atau tidak?

Especially a job opportunity with the government which is hard to get into. It is not easy to find a decent job nowadays which pays good money. Tidak kira la government atau private.

Another one last tip from me, don't give up trying and always hope for the best!


Good luck everybody!

P/S: At least skrg senang hati sikit juga kan yang rupanya kena tingu jg tu application kita d SPA. Hahaha :D

Btw, sa 2 kali suda kena panggil by SPA.

1. Jurubahasa, apply pakai SPM. Tahun 2007 or 2008. Kena panggil interview tapi sa x pigi sbb time tu sa tngh study di UMS.
2. Pegawai Kastam, apply pakai Degree. Tahun 2012. Kena panggil exam tapi gagal. Wahahaha :D

4 comments :

JD_23 said...

Telitinya post ni .. LOL .. aku start apply SPA sejak 2008, tak pernah dipanggil pun .. yg susah hati, nampak junior2 ku yg baru graduate sudah dapat kerja SPA .. betol2 bikin panas ..

Steffiana J said...

Hahahaha. Mood rajin bah tu kelmarin :)

Huhu. Sabar la menunggu SPA. Manatau jodoh sm private company ja kan?

Anonymous said...

kalo ko ada org dalam senang la.. dunia skang.. bodoh cam kayu pun dpt. janji da org dalam

SteffianaJ said...

Dear Anon, sabar ging. Begitu la ba tu lumrah kehidupan. X jg berpanjangan rezeki tu kalau mcm tu. At least tu org msti ada kelulusan yg berkaitan la, if x, sia-sia ja n lama2 kena buang balik jg tu dorg.

Template by:

Free Blog Templates