Followers

Friday, September 26, 2014

I am Pregnant! (2nd Trimester)

I know. I know. Kamu excited suda kan. Sorry kasi suspense kamurang. Huahua. Mana siok kalau xda saspen saspen kan.

Jgn marah bah. In this post, baby's gender will be revealed! Yayyy~ So keep on reading!

Bah sambung cerita masuk second trimester.......

Second Trimester (4-6 months)
20 weeks
Less nauseous and appetite is getting better. Buli suda makan other food selain daripada ikan. During 1st trimester, mahu makan ikannnnnn ja. Ikan goreng, ikan masak lemak, ikan masak merah, ikan masak kicap, sweet and sour fish, steamed fish and whatever menu ikan yang kamu tahu la. No meat, no poultry. Geli sa makan. Nasib sayur saya makan oh. Darryl balik2 lg tu bawa p makan Mee Sup Pipin. Every single week! Luckily, that one I can eat. Bah sebab dia sup2 kan. Oh ya and rice.....sedappppp betul rice..before this I seldom eat rice, mau jaga badan la konon. For the sake of my baby, sa makan juga la nasi. Nasib boleh telan. Bread, noodles, bun, pau pun nasib saya boleh makan juga.

15 May - Appointment at Klinik Kesihatan Penampang. Jumpa nurse. Current weight: 69.6 kg. Naik 3 kg within 1 month, terus itu nurse refer sama doctor bah. LOL. Healthy weight gain for a pregnant woman is 0.5 kg per week. Saya punya tu sudah terlebih. Lagipun patut 67.5 kg ja berat sa time tu. Received 1st dose of tetanus vaccine.

Apa tidak berabis naik berat badan. Baru balik dari Singapore kan. Berabis bah makan di sana. I can finish 2 person punya portion. Datang balik sudah appetite kan. Muahaha. Besides that, food in Singapore are to die for!

This week is the week where I think I can start to feel the baby moving inside me. Medical term is quickening .

Wikipedia: The first natural sensation of quickening may feel like a light tapping, or the fluttering of a butterfly. These sensations eventually become stronger and more regular as the pregnancy progresses. Sometimes, the first movements are mis-attributed to gas or hunger pangs

Actually the week before pun macam ada bah sa rasa, tapi sa ingat sa punya perasaan ja kali tu melebih-lebih. Or maybe it's just my imagination. Rasa dia kan macam time perut ko lapar/ kosong, then dia kruk-kruk ada gas dalam perut. So, belum lagi la sa excited, sebab dia macam fluttering of a butterfly, macam kalau ko rasa nervous tu terus tu perut ko macam ada butterfly bah. Get it already kan. LOLOLOLOLOLOL

Even the nurse ada tanya if I do feel quickening already or not. I said ada tapi tidak sure. Ketawa ba tu nurse. =_____=" 1st time ba ngandung, ko ni nurse, bg la ba chance. Give me a break orang putih bilang.

21 weeks

Baby said: I want my daddy!
26 May - Appointment at Rafflesia Medical Centre. Arrived early. My name was called around 1.45 pm. Punya awal, sebab appointment 2.15 pm bah.  Dr. Sutha said dia ada caesarian nanti 2.00 pm. Terpaksa tunggu lama if x jumpa dia skrg. Darryl belum jalan dari office, so terpaksa masuk ja la. Kepala baby di bawah. Scan gender, but still baby tidak mahu tunjuk. Dia tahu kali sebab daddy dia tidak ada sana.

27 May -  Appointment at Klinik Kesihatan Penampang. Jumpa nurse. Current weight: 70.2 kg. My weight is supposed to be 68.5 kg. Continue to eat healthily nurse bilang.

Baby's quickening still not so strong but mmg sa confident sudah la dia yg moving tu.

22 weeks
Nothing much happened this week. Kaki tidak bengkak. Maybe because my baby bump isn't showing yet? So kaki pun tidak keberatan sama itu perut. Mangkali la kan. Bila p kedai cari seluar pun, itu salesgirl terkejut when I told her I am 4 months pregnant. She said, "Dulu saya mengandung 3 bulan pun itu perut sudah bulat macam bola oh." LOL

Colleagues pun cakap tidak nampak perut. They say maybe my kantung inside is big or saya mengandung di dalam. Ya, sa pun 1st time dgr ni semua. Bingung kan. Huahuahua. Ada pula terms mengandung dalam ni? Itu baby di sanaaaaaa dalam kali.

Oh ya. Terasa diri ini semakin kreatif ok. Kalau dulu, sorry la sa mau berkreatif ni. Malas mau fikir kan. But during this pregnancy period, I don't really have to think hard at all, the idea/ creativity just muncul begitu saja. Ting! Really helps with our 5S programme at the office.

23 weeks
10 June - Appointment at Klinik Kesihatan Penampang. Jumpa nurse. Current weight: 71.5 kg. Kira ok suda la weight gain tu sebab naik 1 kg in 2 weeks kan. Fuh. Susah bah mau control the weight because tidak dapat exercise like before kan.

Furthermore, jeng3.....time ni la start suda mahu makan McD. Balik2 McD nopo. Fries, Chicken McDeluxe, Fillet-O-Fish, Pepsi, Iced Milo semua sa hentam. Padahal, during 1st trimester, sa muntah bah lps makan tu fries and fillet-o-fish. Odoi dogo. I told Dr. Sutha about it and she said 'Nah you think what is your baby trying to tell you?' HAHAHAHAHA. Mummy please don't eat junk/ fast food. Not good bah for me kali baby bilang.

24 weeks: Pun belum nampak macam wanita mengandung
24 weeks
I really don't feel beautiful at all. Sejak pregnant ni, my face banyak keluar oil seeds. I thought maybe hormone kan. Ada orang muka dia bertambah halus, glowing, cantik, berseri-seri time pregnant. Unlucky for me, saya punya muka jauh panggang dari api la halus or berseri-seri. Oh well, different people reacts differently to hormones.

Itu ketiak pun jadi hitam ah. Sa stop sudah pakai deodorant. Pakai bedak ja di badan and ketiak. I prefer medicated talc such as Aiken, at least tu ketiak tidak berbau so tidak ada lagi B.O. Body odour bah.

Sa sapu bedak sejuk di muka tiap mlm supaya sa rasa halus konon muka sa. Tidak pun halus. Cis. Sama juga gravel bilang si Darryl. LOLOLOLOLOL

Tiap malam ba tengok perut depan cermin and tiap malam cakap kecil oh perut saya kannnnn sampai si Darryl stress dengar bini dia mengomel. Huahuahua. Nasib la laki sa ni sabarrrrrrrr ja sama bini dia.

25-26 weeks
I stopped going to facial. For the sake of my baby la. Not good bah if you lie down too long. Plus, tidak comfortable tu. Ko rasa macam ada benda berat atas perut/ dada ko.

Babycenter: If you typically sleep on your back, it's safe to continue doing so through the first trimester. But as your uterus gets heavier around mid-pregnancy, it's best to choose another position.
When you lie on your back, the weight of your uterus presses on the major vein that returns blood from your lower body to your heart. Lying on your back for an extended period of time could make you feel dizzy. It could also interfere with the flow of blood and nutrients to the placenta and your developing baby.

My appetite is getting better and better. Morning sickness pun macam hilang sudah. Yahuu. Nasib oh my morning sickness only lasted for 3 months. Thank God. Ada orang the whole 9 months tu muntah. Ada orang pula langsung tidak ada morning sickness. Bikin jeles kan. Hohoho. Untung la siapa2 yang doesn't have to suffer from morning sickness.

27 weeks
4 July - Check glucose (2nd MOGTT) at Klinik Kesihatan Penampang. To those of you who doesn't know how MOGTT is conducted, dia simple ja bah. The day before glucose test, you have to fast from 12.00am, you may only drink water. Then, on glucose test day, they will take your urine and blood sample. After that, they will ask you to drink air gula. Mix with 200 ml water in a glass. Remember to bring 1.5 ml water. Untuk ko minum-minum la sementara buang masa 2 jam. Tidak boleh makan or muntah. After 2 hours, once again they will take your urine and blood sample. Siap! For me, I don't have problem drinking the air gula. Sama ja bah tu macam Coca cola, Pepsi, 100 Plus and soft drinks lain. Ada orang tidak dapat telan itu air gula, terlampau manis dorg bilang. Jadeyyyyyyyyy. Kuroyon poh di.

Ada tempat lain juga buat glucose test kalau mau. Sana Gribbles. I forgot berapa harga di sana. RM10-30 la kali range dia. Di sana dia bg ko mnum 250 ml air gula jg tapi ada gas. Sedap la dorg bilang, tidak susah mau telan. Procedure lebih kurang ja. Before and after ada ambil urine and blood but sa lupa berapa kali and berapa minit/ jam gap dia.

Baby's movement makin kuat sudah. Especially during evening and night time. Super active. Main bola ka berzumba dia ni di dalam. Time ni la baru rasa ko betul2 mengandung. Sebab sblm ni xda yang goyang2 dlm perut kan. What a wonderful feeling it is.

And finally, the moment all of us have been waiting for.......girl or boy?

It's a GIRL!
7 July - Appointment at Rafflesia Medical Centre. Finally baby tunjuk juga gender dia. Memang kami sudah agak mesti sumandak. Sebab sa sama Darryl balik2 sudah mimpi pasal baby girl. Huahuahua. Estimated fetal weight: 1.2 kg.


(To be continued.....)

1 comments :

AS said...

Hi, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate ? Email me at nurul.aini@zalora.com.my. Hope to hear soon. Thanks!

Template by:

Free Blog Templates